:)
kitka: czy 12√2 można dalej zapisać jako = 9 ? ^^
20 lis 18:24
konrad: co

a na jakiej podstawie miało by to być równe 9
20 lis 18:26
tymoteusz: nie, taki wynik nalezy zostawić
20 lis 18:26
kitka: no bo jak sobie rozpiszemy 12√2 = 4*3√2 = 3√4 = 3*2= 6 sory*
chyba tak co nie ?
20 lis 18:56
kitka: no bo jak sobie rozpiszemy 12√2 = 4*3√2 = 3√4 = 3*2= 6 sory*
chyba tak co nie ?
20 lis 18:58
Bioły: 3√16*2=3√32
20 lis 19:04
kitka: skąd ci się wzięło to 16 ? przecież jak mamy 12√2 = 4*3√2 = 4 wsuwamy pod pierwiastek mamy
pod pierwiastkiem 2*2 czyli pod pierwiastkiem jest √4 = 2 i wracając to w sumie mamy = 3*2 =
6
jak może wyjść 3√32 ? O.O
20 lis 19:14
konrad: a jakim cudem Ci się z 4*3
√2 zrobiło 3
√4
20 lis 19:18
konrad: jak się pozbywasz tej 4 wstawiając pod pierwiastek to tak kolega Bioły napisał
20 lis 19:18
Bioły: kitka, jak coś wkładasz pod pierwiastek to musisz to potęgować o stopień pierwiastka, nie
pierwiastkować
20 lis 19:19
kitka: skąd jest to 16 ?
a tu jest jeszcze dobrze : 4*3√2 ?
20 lis 19:27
konrad: 4*3√2 jest dobrze
dlaczego jest 16 kolega Bioły Ci przecież wytłumaczył
20 lis 19:34
kitka: dobrze w końcu zakumałam a czy można po prostu zostawić 12√2 czy trzeba napisać 3√32 ?
bo to wynik do pewnego zadania które rozwiązałam i nie wiem czy jakbym zostawiła taki wynik
12√2 czy by było poprawnie ?
20 lis 19:42
kitka:
20 lis 19:48
kitka:
20 lis 19:49
konrad: tak, możesz
nawet lepiej tak niż 3√32
20 lis 19:54