oblicz logarytm
Carolajla: log3 5 x log25 27 =?
20 lis 18:12
kosmita: skorzystaj ze wzoru na zamianę podstawy zamien ten 2 logarytm tak zeby w podstawie miał 3 czyli
log35 x log25 27 = log35 x log327
−−−−−
log325
i z tego musi Ci wyjsc 3/2 pamietaj o tym zeby zamienic 25 na 52 i 27 na 33 i zobaczysz jaki
trick wyjdzie
20 lis 18:45
kosmita: skorzystaj ze wzoru na zamianę podstawy zamien ten 2 logarytm tak zeby w podstawie miał 3 czyli
log35 x log25 27 = log35 x log327
−−−−−
log325
i z tego musi Ci wyjsc 3/2 pamietaj o tym zeby zamienic 25 na 52 i 27 na 33 i zobaczysz jaki
trick wyjdzie
20 lis 18:45