Wyznacz równanie symetralnej o końcach A=(-2,2) B=(2,10)
Kaja:
20 lis 18:08
irena_1:
Środek odcinka AB:
| | −2+2 | | 2+10 | |
S=( |
| ; |
| )=(0; 6) |
| | 2 | | 2 | |
Równanie prostej AB:
2x+4=y−2
2x−y+6=0
Równanie symetralnej:
x+2y+k=0
0+12+k=0
k=−12
x+2y−12=0
21 lis 07:24
PW: Można też opowiedzieć tak:
Wiadomo, że w równaniu ogólnym prostej
Kx + Ly + M = 0
liczby K i M oznaczają współrzędne wektora prostopadłego do prostej.
W zadaniu wektor o końcach A i B jest prostopadły do szukanej symetralnej, więc ma ona równanie
[2−(−2)]x + (10−2)y + M = 0
(K to pierwsza współrzędna wektora o końcach A i B, L = druga współrzędna; ładniej zapisać nie
umiem, w przykładach edytora nie ma wektora).
(1) 4x+8y +M = 0.
Podstawienie współrzędnych środka odcinka AB daje rozwiązanie:
4.0 + 8.6 + M = 0.
M= −48
Po podstawieniu do (1) dostajemy równanie symetralnej:
4x + 8y −48 = 0
x + 2y −12 =0.
Nie jest to istotnie różne od rozwiązania ireny−1 (w obydwu sposobach korzysta się w gruncie
rzeczy z faktu, że jeśli niezerowe wektory są prostopadłe, to ich iloczyn skalarny jest
zerem).
W moim sposobie nie wyznacza się równania prostej AB, więc jeśli to równanie nie jest potrzebne
do innych obliczeń w bardziej złożonym zadaniu, to jest może odrobinę szybciej, ale to kwestia
upodobań.
21 lis 12:41
Aga1.:
Dla kogoś kto szybko stosuje wzory skróconego mnożenia.
Skorzystać z faktu,że punkt P(x,y) leży na symetralnej odcinka AB, jeśli
IAPI=IBPI
IAPI2=IBPI2
(x+2)2+(y−2)2=(x−2)2+(y−10)2− wykonaj działania i masz symetralną.
21 lis 12:56