nierównośc trygonometryczna
kamil: prosze o pomoc
jak to zrobić
rozwiąż nierównosc
2sin(π3−x)≥√3
jak sie za to zabrac z gory dziekuje za pomoc
20 lis 17:55
kamil: przepraszam ale zdublowały mi sie pytania
20 lis 17:57
kamil: przepraszam ale zdublowały mi sie pytania
20 lis 17:57
Basia:
w przedziale <0;2π)
| | √3 | | π | | 2π | |
sin() = |
| dla ()= |
| i ()= |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
| | √3 | |
sin() ≥ |
| ⇒ ()∊<π3; 2π3> |
| | 2 | |
π3+2kπ ≤
π3−x ≤
2π3+2kπ
2kπ ≤ −x ≤
π3+2kπ
−2kπ ≥ x ≥ −
π3−2kπ
2(−k)π ≥ x ≥ −
π3+2*(−k)π
co równie dobrze można zapisać tak
−
π3+2mπ ≤ x ≤ 2mπ
x∊ < −
π3+2mπ; 2mπ>
20 lis 18:09