Nierownosc
Wincenty: Rozwiaz nierownosc:
Co mam w takim przypadku zrobic? Najprostsze, co przychodzi mi do glowy to ulozenie z tego
nierownosci kwadratowej, tylko jak sie pozbyc ulamka? Mnozac obie strony przez mianownik
dostane 0 (x
−36), czyli wyjdzie wtedy 36>0, a to nie bardzo zgadza sie z wynikiem w
odpowiedziach...
Ktos podpowie jak zaczac?
20 lis 17:41
Aga1.: Wyznaczyć dziedzinę i pomnożyć przez mianownik do kwadratu.
20 lis 17:43
Wincenty: Dziedzina : R/−6,6
36(x
2−36) > 0
36x
2 − 1296 > 0
Δ = 1−4[36 * (−1296)] = 1−4(−46656) = 1−186624 = −186623
Rozwiazanie dla nierownosci kwadratowej a>0 , Δ<0 = R, czyli wychodzi na to, ze (−
∞;−6)U(6;
∞)
Moglby ktos sprawdzic? Z gory dziekuje
20 lis 17:57
Aga1.: A nie mogłeś obu stron nierówności podzielić przez 36?
I masz
x2−36>0
(x−6)(x+6)>0
x=6 v x=−6
Rysuj parabolę
Odp.
(−∞,−6)U(6,∞)
A z Twojej Δ<0 odp. wychodzi R (i to jest źle, bo Δ>0 na pewno).
20 lis 18:03
Wincenty: Chyba zle kombinuje, ale po podzieleniu przez 36 wychodzi mi cos innego:
| 36 | |
| > 0 [skracam 36 w liczniku i mianowniku, co zostawia 1 w liczniku i |
| 36(x2−36) | |
mianowniku]
| 1 | | 1 | |
| > 0, no a to : |
| , to chyba nie to samo, co x−36...? |
| x2−36 | | x2−36 | |
20 lis 18:13