normalna do wykresu
Gocek: Wyznaczyc normalna do wykresu funkcji f(x) = x
ln x w punkcie o rzednej x0, bedacej
rozwiazaniem równania
log
12(log2 (ln x)) = −1.
z gory dzieki
20 lis 17:39
Basia:
najpierw rozwiązujemy równanie
log1/2(log2(lnx)) = −1
(12)−1 = log2(lnx)
log2(lnx) = 2
lnx = 22 = 4
x = e4
o ile dobrze przeczytałam
tak ma być czy inaczej ?
20 lis 17:53
Gocek: Tak tak, tak samo wyszlo mi do tego momentu
20 lis 17:59
Gocek: Tak tak, tak samo wyszlo mi do tego momentu
20 lis 18:00
Basia:
no to teraz trzeba policzyć pochodną f(x) = x
lnx
lnx = a ⇔ e
a = x ⇔ x=e
lnx
f(x) = x
lnx = (e
lnx)
lnx = e
ln2x
| | 1 | | xlnx | |
f'(x) = eln2x*2(lnx)* |
| = |
| *2lnx = x−1+lnx*2lnx |
| | x | | x | |
x
0 = e
4
f'(e
4) = (e
4)
−1+lne3*2ln(e
4) = (e
4)
−1+3*2*4 = 8e
8
f(e
4) = (e
4)
lne4 = (e
4)
4 = e
16
styczna ma współczynnik kierunkowy a= 8e
8
zatem normalna, która jest do niej prostopadła ma współczynnik kierunkowy
i równanie
i przechodzi przez punkt P(e
4; e
16)
stąd
| | 1 | | 1 | | 8e24 − 1 | |
b = e16 − |
| * |
| = |
| |
| | 8 | | e8 | | 8e8 | |
o ile się gdzieś nie pomyliłam; sprawdzaj
20 lis 18:21
Gocek: Popelnilem blad przy wyprowadzaniu pochodnej, przez co wspolczynnik a mi nie wyszedl, teraz juz
wszystko gra, wiem co zle robilem ^^
moge prosic o sprawdzenie tego :
Znalezc asymptoty wykresu funkcji g(x) =
(x+ 1x+1 )arcctg x
Pionowa obustronna w −1, ale ukosne w ogole nie wychodza, nie ma granicy wlasciwej, co robie
zle ?
20 lis 18:39