rozwiąż rownanie
kasia17: rozwiąż równanie :
(x2+1)2=16
20 lis 17:38
Aga1.: (x2+1)2=42
x2+1=4
licz dalej
20 lis 17:39
kasia17: x=√3
20 lis 17:40
Aga1.: x=√3 lub x=−√3
20 lis 17:42
kasia17: a dlaczego nie mogłam zrobic tak, że najpierw wzór skróconego mnożenia, później przenieść 16 na
drugą strone, wprowadzić zmienną t i wyliczyć . wyszły mi też ładne wyniki, 3 i −5 ?
20 lis 17:43
Aga1.: Mogłaś, ale Twoim sposobem o wiele dłużej i trudniej . Jednak wyniki powinny wyjść Ci takie
same jak mnie.
20 lis 17:49
kasia17: x
4+2x
2+1−16=0
x
4+2x
2−15=0
x
2=t
t
2+2t−15=0
20 lis 17:55
kasia17: x
4+2x
2+1−16=0
x
4+2x
2−15=0
x
2=t
t
2+2t−15=0
20 lis 17:55
Krzysiek : Kasiu. Ale Ty maz miex to w x−ach a nie w te. . na gorze masz napisane ze x2=t wobec tego
x2=t1 to x2=3 to x=√3 lub √−3
natomiast drugie t=−5 nie moze byc rozwiazaniem bo kwadrat lliczby nie moze byc liczba
ujemna bo bedzie x2=−5
21 lis 03:02