Rozwiąż równianie
Mati: Rozwiąż równianie:
6x3+5x2−x=0
20 lis 17:13
Basia: wyłącz x przed nawias
20 lis 17:15
Piotr:
x przed nawias. juz to dzisiaj pisalem
20 lis 17:16
Basia: witaj
Piotrze; miłego wieczoru
20 lis 17:17
matt: Wyciągasz "x" przed nawias :
x(6x2+5x−1)=0
Następnie, iloczyn dwóch liczb jest równy 0 , gdy któraś z nich jest równa 0:
x=0 lub 6x2+5x−1=0
Δ = 52+4x6*1 = 25+24=49 => √Δ = 7
x1= (−5−7)/12 = −1
x2= (−5+7)/12 = 1/6
Rozwiązania:
x=0 lub x=−1 lub x=1/6
20 lis 17:17
Piotr:
Witaj
Basiu 
piękny kolor

dziękuje i wzajemnie

PS strona coś słabo działa
20 lis 17:20
Basia: strasznie słabo; stąd chyba te wielokrotne wpisy
myślałam, że to coś u mnie, ale inne strony działają mi normalnie
napiszę do Jakuba, ale pewnie niewiele będzie mógł zrobić
20 lis 17:23
Piotr:
ostatnio Jakub bardzo szybko i skutecznie poprawia działanie forum

można np szybko sprawdzic date
20 lis 17:26