wielo
zombi: Udowodnić, że jeśli m jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)=x3+px+q, to 3m2+p=0 i
4p3+27q2=0
20 lis 17:04
Basia:
W(x)= x3+px+q
musi być podzielny przez (x−m)2 = x2 − 2mx + m2
wykonujesz dzielenie
x3 +px+q : (x2−2mx+m2) = x + 2m
−x3+2mx2 − m2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2mx2 + (p−m2)x + q
−2mx2 + 4m2x − 2m3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(p−m2+4m2)x + (q−2m3)
ta reszta musi być wielomianem zerowym stąd
p + 3m2 = 0 i q−2m3 = 0
czyli
p = −3m2 i q=2m3
4p3 + 27q2 = 4(−3m2)3 + 27(2m3)2 = −4*17m6 + 27*4m6 = 0
czyli
4p3+27q2 = 0
20 lis 17:15
zombi: Aha, czyli normalne dzielnie, a ja zastanawiałem się czy można to jakoś inaczej. Okej dzięki
20 lis 17:19
Basia: można jeszcze tak
x3+px+q = (x−m)2*(x+b)
x3+px+q = (x2−2mx+m2)(x+b)
x3+px+q = x3−2mx2+m2x + bx2−2mbx + m2b
x3+px+q = x3 + (b−2m)x2 + (m2−2mb)x + m2b
b−2m = 0
b = 2m
i mamy
x3+px+q = x3+(m2−4m2)x + 2m3
x3+px+q = x3 − 3m2x + 2m3
p = −3m2
p+3m2 = 0
q = 2m3
dalej tak samo
20 lis 17:32