Zapisz ten zbiór za pomocą przedziału lub sumy przedziałów
Paweł:
A= {x: |x−2|<3 i x∊R}
B= {x∊R: |x+4|≥2}
20 lis 16:59
kuruu: A x∊(−1,5)
B x∊ (−∞,−6> U <−2,∞)
chyba tak
20 lis 17:09
Paweł: hmm a możesz tak małe rozwiązanie do tych zadań napisać ? Bo nie mogę pojąć z tego nic .Bo sam
wynik to mi nic wsumie nie daje
20 lis 17:13
kuruu: A
trzeba rozpisać |x−2|<3
czyli x−2<3 lub x−2>−3
i wyliczyć
x<3+2 czyli x<5
lub x> −3+2 ,czyli x> −1
I zapisać to jako przedział. Możesz sobie narysować, wtedy od razu widać, że
x∊(−1,5)
i B tak samo rozpisać trzeba
20 lis 17:21
Paweł: B przykład będzie wyglądał tak:
|x+4|≥2
x+4≥2 lub x+4≤−2
x≥2−4 x≤−2−4
x≥−2 x≤−6
Czy znak "≥" coś zmienia w liczeniu ?
20 lis 17:31
kuruu: B
|x+4| ≥ 2
x+4≥2 lub x+4≤2
x≥−2 lub x≤−6
Po narysowaniu, jest to suma przedziałów
x∊(−
∞,−6> U <−2,
∞)
Chyba, że coś pomieszałam, przelicz sobie dokładnie
20 lis 17:31
Paweł: B przykład będzie wyglądał tak:
|x+4|≥2
x+4≥2 lub x+4≤−2
x≥2−4 x≤−2−4
x≥−2 x≤−6
Czy znak "≥" coś zmienia w liczeniu ?
20 lis 17:31
kuruu: Nie zmienia nic w liczeniu

tak właśnie i mi wyszło w B. Czyli chyba dobrze jest
20 lis 17:33
Paweł: Więc znak ≤ lub ≥ daję przedział zamknięty , a znak < lub > otwarty ?
20 lis 17:36
Aga1.: W przykładzie a jest spójnik i więc liczymy część wspólną, a w b jest lub więc wyznaczamy sumę.
20 lis 17:36
kuruu: Tak
20 lis 17:43
Paweł: No tak to " : " to lub

czy który znak go tu wyznacza ?
20 lis 17:43
Aga1.: Np.
Ix+1I<2
x+1<2 i x+2>−2
a
Ix+2I>3
x+2>3 lub x+3<−3
20 lis 17:47
Paweł: Już rozumiem. Dzięki wielkie w sumie dzięki Wam te zadania wydaja się banalnie łatwe
20 lis 17:51
Aga1.: I takie są.
20 lis 17:54
Paweł: Jeszcze takie pytanko ale bardziej sprawdzające czy dobrze :
Wyznacz zbiory A∪B, A∩B, A\B, B\A, A prim, B prim, jeśli : A=(1;5), B=<2;6>
To
AB= (1;6>
AB=<2;5)
A\B=(1;2)
B\A=<5;6>
A prim= (−∞;1> ∪ <5;+∞)
B prim= (−∞;2> ∪ (6;+∞)
?
20 lis 18:06
Paweł: A∪B= (1;6>
A∩B=<2;5)
20 lis 18:10
Paweł: A∪B= (1;6>
A∩B=<2;5)
20 lis 18:10