prosze o pomoc
elektron: det(2AT) = 8 det A2 , mam wyznaczyć w=det(A−3),
wiedząc, że macierz A jest kwadratowa stopnia drugiego
20 lis 16:34
Basia: zajrzyj łaskawie do swojego poprzedniego postu chyba sprzed dwóch, trzech dni
dawno to jest rozwiązane
20 lis 16:35
elektron: wiem, nawet mam go otwartego tylko jest mała zmiana w tym zadaniu i już sie zgubiłem, proszę mi
to jeszcze raz wytłumaczyć, z góry dziekuje
20 lis 16:43
elektron: wiem, nawet mam go otwartego tylko jest mała zmiana w tym zadaniu i już sie zgubiłem, proszę mi
to jeszcze raz wytłumaczyć, z góry dziekuje
20 lis 16:43
Basia:
det(2A
T) = 2
2*det(A
T) = 4detA
8detA
2 = 8*detA*detA = 8(detA)
2
8(detA)
2 = 4detA /:4
2(detA)
2 = detA
2(detA)
2 − detA = 0
detA(2detA − 1) = 0
detA = 0 i wtedt A
−3 nie istnieje
lub
detA
−3 = det(A
−1)
3 = [detA
−1]
3 = 2
3 = 8
20 lis 16:52
elektron: bardzo Ci dziekuję, mam przynajmniej jakiś punkt zaczepienia do dalszej nauki
20 lis 17:00
elektron: bardzo Ci dziekuję, mam przynajmniej jakiś punkt zaczepienia do dalszej nauki
20 lis 17:04