sprawdzenie rozwiązania zadania z fizyki
;):

proszę o sprawdzenie mojego rozwiązania zadania z fizyki:
z jakim minimalnym przyspieszeniem a powinien poruszać się klocek A w prawo aby masy m1 i m2
pozostały w spoczynku. Współczynnik tarcia pomiędzy klockiem i masami wynosi f. Masę nici,
bloczka oraz tarcie bloczka zaniedbać.
0=−T−F
T1+F
g2
0=T−F
T2−F
b2
rozwiązuję układ równań, oraz podstawiam
0=m
2a+m
1af=m
1g−m
2gf
obliczam z tego a:
wszystko się zgadza czy zrobiłem jakiś błąd?
20 lis 16:03
;): zależy mi na tym zadaniu, czy wszystko ok czy nie bardzo, podbijam
20 lis 16:20
;): teraz dopiero widzę... w linijce, w której piszę, że rozwiązuję układ i podstawiam nie powinno
być na początku "0=", błąd przy przepisywaniu
20 lis 16:52
Jakub: Według mnie jest dobrze. Jeden drobny błąd przy przepisywaniu. Powinno być w pierwszym równaniu
0 = −T − FT1 + Fg1
20 lis 17:35
;): okej, racja, kolejny raz się zagapiłem

wielkie dzięki
20 lis 17:36