| 3n−2 | ||
an=√ | ||
| n+5 |
| |||||||||||
lim(n→+∞) √ | =√3
| ||||||||||
|
| √n2+2+√n2+1 | ||
lim= √n2+2−√n2+1* | ||
| √n2+2+√n2+1 |
| 1 | |
= | |
| √n2(1+2n2)+√n2(1+1n2) |
| 1 | 1 | |||
= | =o | |||
| n√1+2n2)+n*√1+1n2) | 2n |
| 1 | ||
A skąd | ? | |
| 2n |
| 1 | |
![]() | |
| n + n |
| 1 | 2 | |||
bo | dąży do zera jak i | więc zostaje n* √1 +n*√1 = 2n | ||
| n2 | n2 |
| 1 | ||
w postaci ... = [ | ] = ... bo sticto matematycznie nie jest to poprawny zapis | |
| n+n |

mam jeszcze taki ciąg .. ale tu pewnie będzie dużo błędów
ps. da się jakoś żeby był
większy ten pierwiastek, żeby nie było takie mało czytelne.. bo z tym U i u już wiem
an= n√2n+8n
= n√2n+23n
= n√2n(1+22n)
=2*n√1+22n
i tu nie wiem jak dalej postępować ...
już piszę jak to bym rozwiązała wg wskazówki
an=n√2n+8n
n√8n≤n√2n+8n≤ n√8n+8n
limn→∞n√8n=8
limn√8n+8n= limn√2*8n= n√2*n√8n
limn√a=1 więc limn√2=1 a lim n√8n=8
= 8
odp na mocy twierdzenia o trzech ciągach lim n→∞n√2n+8n=8
| 1 | 1 | |||
limn→∞= (1+ | )n(1+ | )=1 | ||
| n | n |
| 1 | 1 | |||
limn→∞= (1+ | )n(1+ | )=1 | ||
| n | n |
| 1 | ||
(1+ | )n→e, gdy n→∞ | |
| n |