pochodne
Basiek: Pochodne.
Mam funkcję:
y=U{a−x}{
√a2−x2
Po pierwsze: w zadaniu nie jest napisane, czym jest a, ale skoro to pochodna f. jednej
zmiennej, zakładam, że to jest stała. (OK?)
Po drugie− nie wychodzi.
| | (a−x)' √a2−x2− (a−x)√a2−x2 | | −√a2−x2−a+x | |
y'= |
| = |
| |
| | a2−x2 | | (a2−x2)√a2−x2 | |
A odp. właściwa to U{−a}{(a+x)
√(a+x)(a−x)
Co... zdaje się nie jest równoważne. A przynajmniej
nie umiem tego przekształcić do tej
postaci. Albo po prostu gdzieś się machnęłam, a nie wiem gdzie.
20 lis 15:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
wow
wow
czemu 'zrzuciłaś' pierwiastek do mianownika nie mnożąc go przez pierwszą część licznika
20 lis 15:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
a po drugie
jaka jest pochodna z
√stała − x2
20 lis 15:30
Basiek: Sekunda, przetwarzam. Cześć,
Artur.
20 lis 15:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
hej ho
20 lis 15:32
Basiek: Po drugie:
| | 1−2x | |
wg. mnie [(a2−x2)1/2]'= |
| (po przemyśleniu)  ? |
| | 2√a2−x2 | |
20 lis 15:34
Basiek: No nie, no... bez 1−nki w liczniku.
20 lis 15:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
a skąd to 1−2x
20 lis 15:36
Artur_z_miasta_Neptuna: 
ooo teraz ok
20 lis 15:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
a teraz wspólny mianownik 'w liczniku' i odejmujesz ... zrzucasz 'mianownik w liczniku' do
mianownika właściwego i masz to co mialo wyjść
20 lis 15:37
Basiek: Uuu, czyli nie mogę sobie tego tak po prostu 'zrzucić' z licznika do mianownika?
20 lis 15:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
a od kiedy:
20 lis 15:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
20 lis 15:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo bardziej dosadny przyklad:
20 lis 15:44
Basiek: U mnie takie rzeczy się zdarzają.

Chyba brakuje mi pewnej elementarnej wiedzy z zakresu
podstawówki.

Jeszcze parę miliardów razy to przekształcę i może wyjdzie mi dobry wynik.

Dzięki!
20 lis 15:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale tu niewiele do przekształcania zostało:
| | (a−x)x | |
U{−√a2−x2 − |
| {a2−x2} = |
| | √a2−x2 | |
20 lis 15:48
Mila: | | −2x | |
licznik:=(−1)*√a2−x2− |
| *(a−x)} |
| | 2√a2−x2 | |
Mianownik: a
2−x
2
sprowadzam do wspólnego mianownika (licznik) i "przerzucam"
√a2−x2 do mianownika
| | −(a2−x2)+ax−x2 | |
całość: |
| = |
| | (a2−x2)√x2−x2 | |
| | −a2+x2+ax−x2 | |
= |
| = |
| | (a−x)(a+x)√a2−x2 | |
| | −a(a−x) | |
= |
| = |
| | (a−x)(a+x)√a2−x2 | |
mam nadzieję, że nic nie połknęłam.
20 lis 15:51
Basiek: Okej, już widzę. Tak się skupiłam na pochodnej
√a2+x2, że zgubiłam wcześniejszy składnik...
Bardzo dziękuję.

PS. Piszesz szybciej na komputerze, niż ja odręcznie... O.o
20 lis 15:52
Basiek: Mila, dziękuję. Idę 'walczyć' z dalszymi przykładami.

Będę Cię mogła prosić potem o nakreślenie schematu kilku (chyba dość prostych) zadań?
Chodzi mi głównie o to, co mam policzyć, a nie jak.
20 lis 15:56
20 lis 16:04
Basiek: W takim wypadku dziękuję bardzo.

Dziękuję za przykład, rozumiem, że zapis {x} oznacza, że to x jest zmienną.

Bez tego
'dodatku' faktycznie wolfram nie pomoże.
20 lis 16:08
Mila: Tak.
20 lis 16:11
20 lis 16:12
Mila: Dziękuję, Arturku, przyda się.
20 lis 16:13
Basiek: Dzięki, mnie pewnie też.
20 lis 16:15