rozwiaż ukłąd równań
mariuszek993: rozwiąż układ równań
x+2y+5z=4
3x−y+z=5
wynik jest taki x= 2− α , y= 1− 2α, z=α
nie wiem skąd sie wziął taki wynik
20 lis 15:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jak się rozwiązuje takie układy
20 lis 15:24
mariuszek993: właśnie nie wiem
20 lis 15:30
20 lis 15:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
najszybsza metoda
20 lis 15:32
mariuszek993: no dobra
wyszło mi tak po metodzie eliminacji gaussa
x+2y+5z=4
−7y−14z=−15
i co dalej?
20 lis 15:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
zastępujesz jedną ze zmiennych parametrem ... tu się pojawia to z=α ; α∊R
i wyznaczasz pozostałe niewiadome wzgledem tego co założyleś
20 lis 15:38
mariuszek993: zastąpiłem
x+2y+5α=4
−7y−14α= −15
nie kapuje tego
20 lis 15:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
z drugiego równaia wyznacz 'y'
i go podstaw do pierwszego i wyznacz 'x'
20 lis 15:42
mariuszek993: a co mam zrobić z tym −15 ?
20 lis 15:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
−7y − 14α = −15
−7y = −15 + 14α
y =

ile

i odrazu widać, ze źle zrobiłem metodę eliminacji
od kiedy 5 −4*3 = −15
20 lis 15:56
mariuszek993: mała pomyłka
y= 2α+1
20 lis 16:04
mariuszek993: teraz mam dobrze zrobione
20 lis 16:09