Kolokwium w piątek- zadania
kolokwium: Siema,
Mam w piątek kolokwium i mam takie przykładowe przed sobą, no ale nie mam odpowiedzi.
Jak byście mogli pomóc mi rozwiazać zadanka

1) Wyznaczyć zbiory A,B,C oraz (A∪B)\C
A={x: x∊R ⋀ log
x (x
2−3) − log
x (x−1) >1}
B={x: x∊R ⋀ |2x−1| < 1}
C={x: x∊R ⋀ 2
x+2 + 2
x+4 − 2
x+3 <24}
2) Wyznaczyć dziedzinę funkcji
a) y=
√1−2x + arctg(x−2)
b) f(x)=
1x3−4x2+3x−12
3)Wyznaczyć miejsca zerowe i dziedzinę funkcji
f(x)=2
|x−1|−1
4)Obliczyć granicę:
a) lim
x→1
√x+3−2x−1
b)lim
x→0
sinx6xsin4x
c)lim
x→1
+ xx2−1
d)lim
x→−
∞ x3+2x4−8x−9x5−2x3+12x+28
c)lim
x→1
+ x/x
2−1
d)lim
x→−
∞ x
3+2x
4−8x−9/x
5−2x
3+12x+28
5) Wyznaczyc asymptoty funkcji
f(x)=
x2−x−2x−1
20 lis 15:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale czego konkretnie nie wiesz?
np. nie wiesz jak wyznaczyc zbiór B

(zad 1)
nie wiesz jak określić dziedzinę w (b)

(zad 2)
kwestia miejsc zerowych podana w osobnym zadaniu
tak samo jak granic
to moje pytanie brzmi −−−− jak Ty zdałeś maturę skoro nie potrafisz zrobić 3 pierwszych zadań
(przynajmniej jakiejś części tych zadań)
20 lis 15:06
granica_farm: Nie, ja potrafię, ale chodzi mi tylko o odpowiedzi, skąd mam wiedzieć czy dobrze zrobiłem, czy
gdzieś w trakcie się nie pomyliłem

!
20 lis 15:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro potrafisz to podaj obliczenia
sprawdzimy
spójrz na to co beti pisze −−− daje obliczenia i sprawdzam
20 lis 15:11
granica_farm: same odpowiedzi mogę podać bo obliczenia to bardzo duzo pisania
20 lis 15:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
to tym bardziej ... nam sie nie będzie chcialo pisać, skoro Tobie się nie chce pisać ...
wybacz, ale komu tutaj zalezy na tym abyś miał dobrze rozwiązane te zadania

nam czy Tobie

jeżeli Tobie − to byś stanął na rzęsach, abyśmy mogli Ci sprawdzić te zadania
20 lis 15:26