asymptoty
beti: wyznacz asymptoty
f(x)=3x+22x−3
D x≠32
limx→32−= 6,50 −∞
limx→32+= +∞
asymptota pionowa obustrobba x=32
asymptota ukośna
a= lim3x+22x−3*1x =3x+22x2−3x
= x2(3x+2x2)x2(2−u{3{x})= 0
Gdy a=o brak ukośnej
b=lim3x+22x−3= 32
20 lis 15:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
beti .... U zamiast u do opisu ulamków −−− bardzo proszę
20 lis 15:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
a czemu nie sprawdzasz czy nie ma poziomej nim sprawdzasz ukośną

pozioma łatwiej sie wyznacza
20 lis 15:09
beti: dobrze
20 lis 15:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
wszystko dobrze jest
proponuje jednak:
1) uzywać tego U we wszystkich ulamkach

2) badać asymptotę pozioma przed ukośną
3) oczywiście asymptotę pozioma/ukośną przeliczyłas i do + i dla −
∞ ... prawda

20 lis 15:12
beti: Pierwszy raz robię tego typu zadania.. nie miałam nigdy w szkole ..

ani nikt mi nie
tłumaczył więc nie wiem co wpierw należy sprawdzać .. uczę się sama dla siebie.. bo jak
skończę te studia na które uczęszczam zastanawiam się nad matematyką, bo zawsze sprawiało mi
to przyjemność

no ale znam tylko zakres podstawowy

ale wpierw muszę dobrze opanować
materiał..dziękuję za wskazówkę


20 lis 15:15
beti: | | 2 | |
nie tylko dla +∞ ale to chyba nie ulegnie zmienie skoro np |
| zarówno dla −∞ jak i +∞ jest |
| | x | |
równe O
20 lis 15:19