matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Delta i liczby zespolone
lolka:
Musze rozwiazac nastepujace rownanie: z
2
+ (1+4i)z − (5+i) = 0 dochodze do momentu w ktorym licze pierwiastek z delty i sie zacinam, podobno powinnam to do czegos przyrownac ale niezbyt wiem do czego, pomocy
20 lis 14:52
Mila:
Δ=(1+4i)
2
+4(5+i) Δ=1+8i−16+20+4i=12i+5
√
Δ
=3+2i [ spr. (3+2i)
2
=9+12i−4=5+12i)
−1−4i+3+2i
2−2i
−1−4i−3−2i
−4−6i
z
1
=
=
lub z
2
=
=
2
2
2
2
z
1
=1−i lub z
2
=−2−3i
20 lis 15:07
lolka:
1
dzieki wielkie, juz to rozkminilam
a umiesz rozwiazac cos takiego? Im
= 0,5
z
20 lis 16:16