Dzielenie wielomianów
tańczący z wilkami : Rozłóż na czynniki wielomian W(x)=4x
3+4x
2+3x−3=4x
2+6x+6 p=0,5
_____________
−4x
3+2x
2
6x
2+3x
−6x
2+3x
6x−3
−6x+3
====
w(x)=(4x
2+6x+6)(x−0,5) Δ=36−4*4*6= −60 ?
w odpowiedziach jest , że wyjdzie w(x)=(2x−1)(2x
2+3x+3)
Trzeba to przemnożyć , czy jak , bo widać , że w pierwszym nawiasie jest wynik jes pomnożony
przez dwa , a w drugim podzielony przez 2

20 lis 14:32
tańczący z wilkami : liczba p jest pierwiastkiem wielomianu jak coś zapomniałem dodać
20 lis 14:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie musisz tego przemnażać ... wyniki są równoważne
20 lis 14:33
tańczący z wilkami : no kiedy delta jest na minusie to niema rozwiązań, mam tak zostawić , i będzie dobrze?
20 lis 14:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak .... ewentualnie '2' "przed nawias"
20 lis 14:38
tańczący z wilkami : no ok , tylko jak oni to w książce zrobili , że im wyszło ładniej , pewnie innym sposobem
robili ?
20 lis 14:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee tym samym ... tylko ... z Twojej postaci wyciągneli '2' przed nawias ... a póxniej
'włożyli' do drugiego nawiasu aby nie bylo ulamka
20 lis 14:45
Piotr:
przecież Artur juz napisal, ze mozesz 2 przed nawias wyciagnac
20 lis 14:46
tańczący z wilkami : domyślałem się , ale przyznam , że nie byłem pewny , dzięki za pomoc ; )
20 lis 14:48