| π | ||
Jedno rozwiązanie widać: x= | , ale pewnie są inne. | |
| 2 |
| 6 | 6 | ||
sinx−cosx= | ⇔ | ||
| 2√3 | 2√3 |
| √3 | 1 | √3 | |||
sinx− | cos x= | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| π | π | √3 | ||||
sinx*cos | −sin | cosx= | ||||
| 6 | 6 | 2 |
| π | √3 | |||
sin(x− | )= | |||
| 6 | 2 |
| x | ||
tg | =t ? | |
| 2 |
| 2t | ||
sinx= | ||
| 1+t2 |
| 1−t2 | ||
cosx= | ||
| 1+t2 |
| 2√3 | √3 | π | ||||
a*sinx−b*cosx=√a2+b2sin(x+α), tgα= | ⇔tgα= | ⇔α= | ||||
| 6 | 3 | 6 |
| π | ||
6sinx−2√3cosx=4√3sin(x+ | ) | |
| 6 |
| π | ||
4√3sin(x+ | )=6, | |
| 6 |
| π | 6 | |||
sin(x+ | )= | |||
| 6 | 4√3 |
| π | √3 | |||
sin(x+ | )= | czyli j.w | ||
| 6 | 2 |
Teraz mam dużo na głowie więc pózniej sobie to przyswoje