znajdź objętość czworościanu
mariuszek993: znajdź objętość czworościanu o wierzchołkach A=(4,0,0) B=(060) C=(008) D=(4,8,10)
oraz długość wysokości hD z wierzchołka D
20 lis 14:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
i z czym konkretnie masz problem
20 lis 14:30
mariuszek993:
mam policzone objętość, nie wiem czy dobrze
AB=[ −4, 6,0] AC=[ −4,0,8] AD=[ 0,8,10]
[−4 6 0]
objętość policzyłem w ten sposób V= 1/6 * [ −4 0 8] i wynik wyszedł 248/3
[0 8 10]
nie wiem czy dobrze liczyłem, i nie mam pojecia jak policzyć wysokość
20 lis 14:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to podaj obliczenia
20 lis 14:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jaki jest wzór na objętość ostrosłupa

to jest pytanie wskazówka
20 lis 14:38
mariuszek993: wzór na objętość ostrosłupa
Pp *H/3
20 lis 14:43
mariuszek993: policzyłem wyznacznik macierzy 496, potem pomnożyłem przez 1/6
20 lis 14:44