proste prostopadłe
Ritka: Proste o równaniach y=−32x+2 i y=ax+2 są prostopadłe, zatem
A. a=−23 B. a=23 C. a=13 D. a=−13
20 lis 14:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
jaki jest warunek na prostopadłośc prostych
20 lis 14:21
Piotr:
a jaki jest warunek prostopadlosci prostych ?
20 lis 14:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
witaj Piotrze
20 lis 14:23
Ritka: i ja to zrobiłam w taki sposób że
u−{3}{2} * a =−1
a=−1 / : u−{3}{2}
a=
23 

dobrze to? Bo nie wiem czy tak trzeba porównać do −1 bo widziałam na innych
przykładach tylko nie wiem dlaczego
20 lis 14:24
Piotr:
Witaj Arturze

No i bardzo dobrze !
20 lis 14:25
Piotr:
proponuje bys zapamietala, ze jesli maja byc prostopadle to a musi byc odwrotne i o przeciwnym
znaku
20 lis 14:26
Ritka: a no tak czyli niepotrzebnie rozwiązywałam hehe dzięki
20 lis 14:28