matematykaszkolna.pl
Równia pochyła ;): Fizycy, potrzebuję waszej pomocy emotka Po równi pochyłej o kącie α zsuwa się naczynie z cieczą. współczynnik tarcia wynosi f. Wyznaczyć nachylenie powierzchni cieczy względem równi. jak to rozgryźć? emotka
20 lis 14:15
aniabb: f=tgα
20 lis 14:16
;): rysunekw jaki sposób do tego doszłaś? jak mam rozrysować tą ciecz? kąt alfa mam jako kąt nachylenia równi, ten sam kąt znajduje się pomiędzy N i Fg
20 lis 14:32
aniabb: wieczorem Ci to namaluję
20 lis 14:57
;): okej, dzięki emotka
20 lis 14:58
aniabb: rysunekWypadkowa siły bezwładności i grawitacji jest prostopadła do powierzchni wody, zatem kąt zawarty pomiędzy wektorami siły wypadkowej i grawitacji jest równy kątowi nachylenia powierzchni wody do poziomu. tgβ =( mgcosα f+mgsinαmgsinα ) / mgcosα =f
21 lis 00:16
;): aniabb, jeżeli jesteś i znajdziesz chwilkę to chętnie zobaczę jak to się rozwiązuje emotka
21 lis 00:34
;): aaaa... dopiero teraz mi się wyświetliło, że odpisałaś, soryy i wieeeelkie dzięki, już się za to biorę emotka
21 lis 00:35
aniabb: rysunektak to jest jak się przekręca w pamięci z płaskiego POPRAWKA Na naczynie działa siła wypadkowa Mgsinα − Mgcosαf =Ma zatem przyśpieszenie układu a=gsinα gcosαf Na ciecz siła bezwładności Fb=ma = mgsinα + mgcosαf tg β = (mgsinα + mgcosαf + mgsinα ) / mgcosα = f
21 lis 09:01