Równia pochyła
;): Fizycy, potrzebuję waszej pomocy

Po równi pochyłej o kącie α zsuwa się naczynie z cieczą. współczynnik tarcia wynosi f.
Wyznaczyć nachylenie powierzchni cieczy względem równi.
jak to rozgryźć?
20 lis 14:15
aniabb:
f=tgα
20 lis 14:16
;):

w jaki sposób do tego doszłaś?
jak mam rozrysować tą ciecz?
kąt alfa mam jako kąt nachylenia równi, ten sam kąt znajduje się pomiędzy N i Fg
20 lis 14:32
aniabb: wieczorem Ci to namaluję
20 lis 14:57
;): okej, dzięki
20 lis 14:58
aniabb:

Wypadkowa siły bezwładności i grawitacji jest prostopadła do powierzchni wody, zatem kąt
zawarty pomiędzy wektorami siły wypadkowej i grawitacji jest równy kątowi nachylenia
powierzchni wody do poziomu.
tgβ =(
mgcosα f+mgsinα −
mgsinα ) /
mgcosα =f
21 lis 00:16
;): aniabb, jeżeli jesteś i znajdziesz chwilkę to chętnie zobaczę jak to się rozwiązuje
21 lis 00:34
;): aaaa... dopiero teraz mi się wyświetliło, że odpisałaś, soryy i wieeeelkie dzięki, już się za
to biorę
21 lis 00:35
aniabb:

tak to jest jak się przekręca w pamięci z płaskiego

POPRAWKA
Na naczynie działa siła wypadkowa Mgsinα − Mgcosαf =Ma zatem przyśpieszenie układu
a=gsinα
− gcosαf
Na ciecz siła bezwładności F
b=ma =
− mgsinα + mgcosαf
tg β =
( −
mgsinα +
mgcosαf +
mgsinα ) /
mgcosα = f
21 lis 09:01