rozwiąż równanie macierzowe
mariusz:): rozwiąż równanie macierzowe
X*A−2X=B
2 −1 1 1 0 2
A= 1 3 1 B= 2 4 0
2 1 2
20 lis 14:06
aniabb: X przed nawias od kazdego z A odejmij 2
potem macierz odwrotna do A
X= B*A−1
20 lis 14:14
mariusz:): może trochę jaśniej
20 lis 14:15
aniabb: X(A−2)=B
0 −3 −1
A−2 = −1 1 −1
0 −1 0
teraz macierz odwrotną do tej
jak się nie pomyliłam to (A−2)−1
−1 −1 −1
0 0 −1
−1 0 3
i mnożysz B* (A−2)−1
20 lis 14:22
aniabb: literówka w pierwszym wierszu −1 −1 −4 ma być
20 lis 14:23
aniabb:
X=3 1 −2
2 2 12
20 lis 14:24
mariuszek993: macierz odwrotna wychodzi z ułamkami i wynik nie wychodzi
20 lis 14:48
mariuszek993: mi wyszło tyle
−1 1 10
2 2 12
może ktoś sprawdzić
20 lis 15:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
podstaw i sam sprawdź − co za problem
20 lis 15:19