monotoniczność ciągu
beti: zbadaj monotoniczność ciągu
an=2n+2n−1
an+1= 2(n+1)+2(n+1)−1 = 2n+4n
an+1−an= (2n+4)(n−1)−n(2n+2)n(n−1)=−4n(n−1) <0 ciąg malejący
ograniczoność
2n+2n−1= 2(n−1+1)+2n−1= 2+4n−1
n−1≥0
0<1n−1≤0
2<2n+2n−1≤2
ciąg jest ograniczony z góry przez 2
20 lis 14:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak mam rozumieć zapis
| | 1 | |
0< |
| ≤0  |
| | n−1 | |
20 lis 14:16
beti: ja bazowałam na przykładzie z internetu gdyż nigdy nie uczyłam się o badaniu czy ciąg jest
ograniczony...i właśnie tutaj mi to nie pasuje zbytnio ale , że nie znalazłam podobnego
przykładu więc nie wiem na czym bazować.. bardzo proszę o radę.
20 lis 14:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
beti ... jeżeli ciąg jest monotoniczny to na pewno jest ograniczony z jednej strony (malejący
jest ograniczony z gory przez 1 element ... rosnący z dołu przez 1 element ciągu)
a drugie ograniczenie będzie stanowiła granica danego ciągu
20 lis 14:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo jeżeli masz tylko sprawdzić czy jest ograniczony ... to wystarczy wykazać, że
∃M∊R ∀n an ≥ M
20 lis 14:26
beti: no dobrze, rozumiem ale jak właśnie wyliczyć to ograniczenie

krok po kroku jeżeli można bo chyba coś w tych obliczeniach moich jest dobrze ( mam nadzieję

)
20 lis 14:27
beti: hmm.. to co napisałeś to czarna magia dla mnie ...
20 lis 14:28
beti: czyli jeżeli jest monotoniczny jest ograniczony i w zależności czy − to malejący czy + to
rosnący i wystarczy policzyć granice
czyli nasze ograniczenie
20 lis 17:30