Fizyka
qew: JAKI PRZYROST PREDKOSCI UZYSKA CIALO O MASIE 0,5 KG. ,JEZELI DZIALA NA NIEGO SILA O WARTOSCI
2 NIUTONY W CZASIE 5 SEKUND
20 lis 13:55
aniabb: F*t = m*Δv
20 lis 13:57
aniabb: Δv=20m/s
20 lis 13:57
qew: dzięki
a,AUTOBUS O MASIE 2000 KG. RUSZAJAC Z PRZYSTANKU OSIAGA PREDKOSC 54 KM/h. W CZASIE 15 SEKUND.
ZAKLADAJAC, ZE TARCIE OPON I OPOR POWIETRZA HAMUJA POJAZD SILA O SREDNIEJ WARTOSCI 200
NIUTONOW. OBLICZ WARTOSC SREDNIEJ SILY NAPEDOWEJSILNIKA POJAZDU W CZASIE JEGO RUSZANIA.
20 lis 14:14
aniabb: 54km/h = 15m/s
a=v/t = 15/15 = 1m/s2
F= ma = 2000*1=2000N
Fn = F+T = 2000+200=2200
20 lis 14:16