granica
baklazan: granica ciagu
u=(−1)n2n−1
20 lis 13:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapisz to porządnie uzywając U zamiast u
20 lis 13:55
baklazan: acha dzieki wlasnie dodawlem zadania i jakos tak brzydko wychodzily
20 lis 13:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
najłatwiej będzie skorzystać z:
tw. o 3 ciągach
lub twierdzenia, że:
jeżeli lim an = 0 ⋀ bn ograniczony, to:
lim(an*bn) = 0
20 lis 14:00
baklazan: wlasnie probowalem skorzystac z twierdzenia o trzech ciagach ale nie mam pojecia do jakich
liczb to przyrownac
20 lis 14:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | −1 | | 1 | |
an = |
| ≤ un ≤ |
| = bn |
| | 2n−1 | | 2n−1 | |
20 lis 14:14
baklazan: no i mam kolejny taki przyklad i nie wiem jak zrobic
20 lis 14:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
analogicznie
20 lis 14:21
baklazan: ok , sory nie odswiezylem strony i myslalem ze nic nikt nie dodal. DZIEKI wielkie teraz juz
sobie powininem poradzic
20 lis 14:22
Artur_z_miasta_Neptuna: 
zauważ, że:
(−1)
n ≤ (−0.8)
n ≤ 1
n ⇔ −1 ≤ (0.8)
n ≤ 1 i już masz oszacowanie
20 lis 14:22