Prosze o wskazówke
OLA: napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A( 1, 2, 1 ) prostopadłą do płaszczyzny
−4x+2y+3z+1 = 0
jak to zrobic?
20 lis 13:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówka:
płaszczyzna prostopadła to płaszczyzna zawierająca wektor normalny płaszczyzny do której jest
prostopadła
20 lis 13:51
Aga1.: n→=[−4,2,3]
P(x,y,z)
AP→=[x−1,y−2,z−1]
n→ oAP→=0
(−4,2,3)o(x−1,y−2,z−1]=0
−4(x−1)+2(4−2)+3(z−1)=0
dokończ.
Artur sprawdź, czy dobrze, bo w tym temacie nie jestem biegła.
20 lis 14:13
pigor: ... no chyba nie, bo to będzie płaszczyzna równoległa , a szukamy płaszczyzny
A(x−1)+B(y−2)+C(z−1)=0 prostopadłej do danej, czyli takiej, że iloczyn skalarny
[A,B,C] o [−4,2,3]= 0 ⇔ −4A+2B+3C= 0 i ...

i zastanawiam się co dalej , bo przez 1
dany punkt płaszczyzn prostopadłych do danej , czyli równoległych do wektora normalnego
danej płaszczyzny [−4,2,3] mogę poprowadzić
∞ (nieskończenie) wiele ...
20 lis 14:40
OLA: to jaki bedzie wynik

mi wyszło x − 7y + 6z + 7 = 0
20 lis 22:28
20 lis 22:55
pigor: twój wynik jest bardzo dobry, a jak to ci ... wyszło , czy przez dobranie
21 lis 00:26
OLA: wektor iloczynowy pl H z ta która mi wyszła i to jest wektor normalny plaszczyzny wyjściowej +
punkt A
21 lis 09:55