Pochodne
baklazan: Pochodna
y=a−x√a2−x2
jak to zrobic krok po kroku , bo mam do zrobienia kilka takich przykladow i wystraczy ze ktos
mi jeden wytlumaczy
20 lis 13:20
konrad:
skorzystać ze wzoru na pochodną ilorazu i pochodną funkcji złożonej
20 lis 13:23
baklazan: tzn.
a=a−x
b=
√a2−x2
korzystam ze wzoru i potem mnoze razy (−2x)
20 lis 13:33
baklazan: bo jak tak robie to jakis kosmos wychodzi
20 lis 13:35
konrad:
zakładam, że 'a' to jest stała?
| | | | 1 | | −1*(√a2−x2)−(a−x)* |
| *(−2x) | | | 2√a2−x2 | |
| |
y'= |
| |
| | a2−x2 | |
dalej mi się nie chce
20 lis 13:44
baklazan: tak zrobilem, tylko ze mi sie licznik nie zgadza dzieki
20 lis 13:49