Pochodne funkcji
Paula: Hej,
Mam problem z zadaniami takimi jak:
Muszę obliczyć pochodne funkcji:
a) y=log{x}a (nie wiem jak zrobić to małe "x", żeby było koło log.. więc napisałam w tym
nawiasie)
b) y= arcsin √1−x2
20 lis 13:18
ann: a−stala
| | 1 | | lna | |
y'=lna *(lnx)−1 =lna*[−1(lnx)−2 * |
| ]=− |
| |
| | x | | x*lnx*lnx | |
20 lis 13:47
ann:
b)
y'=1/
√1−(√1−x2)2*[(1−x
2)
0,5]'=1/
√x2*0,5*(1−x
2)
−0,5*(−2x)=
| | 1 | | 1 | |
=(x2)−0,5*0,5*(−2)*x*(1−x2)−0,5=−x* |
| * |
| |
| | |x| | | √1−x2 | |
20 lis 13:54
Paula: Niestety nie takie wyniki... do podpunktu b) doszłam i wyszła mi odpowiedź jak w książce,
| | −log2x a | |
natomiast podpunkt a) ma taki wyniki: y' = |
| ("x" w liczebniku ma być to małe) |
| | xlna | |
20 lis 21:35
Paula: Niestety nie takie wyniki... do podpunktu b) doszłam i wyszła mi odpowiedź jak w książce,
| | −log2x a | |
natomiast podpunkt a) ma taki wynik: y' = |
| |
| | xlna | |
20 lis 21:37