napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A( 2;3;-5) i B(1;2;3)
mariuszek993: napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A( 2;3;−5) i B(1;2;3)
20 lis 13:16
Aga1.: Jest gotowy wzór
| x−xA | | y−yA | | z−zA | |
| = |
| = |
| |
| xA−xB | | yA−yB | | za−zB | |
gdy x
A≠x
b, y
A≠y
B i z
A≠z
B
20 lis 13:37
pigor: ...., wektor kierunkowy prostej to np. BA=[1,1,−8] i punkt np. B=(1,2,3),
| | x−1 | | y−2 | | z−3 | |
no to masz postać kanoniczną równania prostej : |
| = |
| = |
| , |
| | 1 | | 1 | | −8 | |
a stąd (x,y,z)=(1+t, 2+t, 3−8t) i t∊R − postać parametryczną szukanej prostej ...
20 lis 13:41
mariuszek993: z tego wzoru wyszło mi x−2/1 , y−3/1 i z+5/−8
co mam zrobić dalej?
20 lis 13:47
mariuszek993: dzięki
20 lis 13:48
aniabb: jak wstawisz = to będzie wzór prostej
20 lis 13:48
mariuszek993: zamiast górnego Xa w gotowym wzorze mam mam podkładać liczby z wektoru kierunkowego czy z
punktu A? Teraz się pogubiłem
20 lis 13:56
Aga1.: W gotowym wzorze wszystko z punktu A i B.
20 lis 14:00
mariuszek993: ok, wielkie dzięki
20 lis 14:02