Pomoc przy ustaleniu wartości trygonometrycznej
qwertty: Witam
Mam takie zadanko
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych
cos 5π6
Jak to sie robiło bez pomocy rysunku ?
ma wyjsc −√32
prosze o pomoc i wytłumaczenia a tak naprawde o przypomnienie
20 lis 13:16
zośka: | | π | | π | |
cos(π− |
| )=−cos |
| ( bo w II ćw. cos ujemny) |
| | 6 | | 6 | |
20 lis 13:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
cos (90−x) = co takiego
20 lis 13:18
qwertty: a można to jakos z radianów na stopnie zamieniac czy wtedy już nie wyjdzie to samo ?
20 lis 13:21
aniabb: można zamieniać ..wyjdzie to samo ...π=180°
20 lis 13:22
qwertty: to wyszło mi coś takiego cos150o i co dalej ?
20 lis 13:25
qwertty: to jest cos(90+60)=sin60=w drugiej cwiartce cos jest ujemny czyli = −
√32 
20 lis 13:33
20 lis 13:34
aniabb: tak tylko od razu piszesz = − sin60° bo cos był ujemny
20 lis 13:35
qwertty: dobrz dziekuję za te wzorki

a jeszcze prosze o sprawdzenie tego czy dobrze robię
ctg
−11π6− 11*180/6= ctg(−330
o)=ctg(360−330)=ctg30
o=
√3
20 lis 13:43
aniabb: tak
20 lis 13:45
qwertty: dziekuje
20 lis 13:49