matematyka: równanie
Piotrek: w dwóch zbiornikach jest razem 140 litrów wody. jeżeli z jednego zbiornika przelejemy do
drugiego 15 litrów, to w obu zbiornikach będzie tyle samo wody. oblicz ile litrów wody jest w
każdym pojemniku.
20 lis 13:05
20 lis 13:12
zośka: Lub tak :
140:2=70
70+15=85
70−15=55
20 lis 13:15
Piotr:
2 sposob
20 lis 13:17
mawe: musisz wykorzystać układ równań a+b =140l i a+15=b−15 z pierwszego możesz obliczyć a=140−b i
wstawić do drugiego równania 140−b+15=b−15, 140+30=2b, b=85 wiec w jednym zbiorniku jest 85l a
w drugim 140−85=55 l
20 lis 13:17
pigor: ... a równaniem to np. tak : niech
x =? − szukana liczba litrów wody w jednym,
to
140−x =? − w drugim zbiorniku , zatem po przelaniu wzajemnym masz równanie
np. :
x−15 = 140−x+15 ⇔ 2x=155+15 ⇔ 2x=170 ⇔
x=85 l i
140−x=55 l.
20 lis 13:28