pochodna z 5/2x^2 ??
zojab: pochodna z 5/2x
2 
jak obliczyć krok po kroku
20 lis 12:49
Krzysiek : Wzor na pochodna z ilorazu.
20 lis 12:52
Krzysiek : | | f'*g−f*g' | |
Jezeli dalej nie wiesz to taki jest wzor (f/g)'= |
| teraz juz bedziesz wiedzial |
| | g2 | |
jak dalej
20 lis 13:01
zojab: no własnie nie bo jakieś bzdury mi wychodzą
20 lis 13:04
aniabb:
to zamień na 5/2 * x−2
20 lis 13:05
aniabb: i będzie 5/2 * (−2) x−3 = 5/x3
20 lis 13:06
aniabb: oczywiscie MINUS
20 lis 13:06
Aśka: Jak obliczyć drugą pochodną funkcji y=xesinx
Jak obliczyć pochodną funkcji y=(a/x)x
20 lis 13:10
zojab: a jak to rozwiazać przy pomocy wzoru na pochodna ilorazu
20 lis 13:10
aniabb:
| 0*x2 − 5*2x | | −10x | | −5 | |
| = |
| = |
| |
| (2x2)2 | | 4x4 | | 2x3 | |
20 lis 13:12
zojab: i to −5/2x
3 też trzeba dalej rozgryść

no bo nie wychodzi wtedy −5x do −3
20 lis 13:17
aniabb: zjadłam 2 w liczniku ... pochodna z 2x2 = 2*2x
20 lis 13:19
20 lis 13:20