pomocy
guśka: Wyznacz wszystkie liczby całkowite x, dla których liczba y=√x2−15 jest liczbą całkowitą.
20 lis 12:49
aniabb:
y
2=x
2−15
y
2−x
2 = −15
x
2−y
2 = 15
(x−y)(x+y)=15
i podstawiaj za nawiasy
1 i 15
3 i 5
i z minusami
20 lis 13:03
pigor: .... z definicji pierwiastka kwadratowego liczby x,y pary liczb
(x,y)∊C to liczby takie, że y≥0 i x
2−15 ≥0 i x,y∊C ⇒ y
2=x
2−15 ⇔ x
2−y
2=15 ⇔
(x−y)(x+y)=1*15 lub ... = 15*1 lub ... = 3*5 lub ... =5*3 , a więc "pobaw się" 4−ema
układami równań gdzie
y − nieujemne całkowite i
|x| ≥
√15 . ...
20 lis 13:08
zośka: Zał x2≥15
y2=x2−15
x2−y2=15
(x−y)(x+y)=15
x,y mają być całkowite i |x|≥4
Możliwości 3*5 , (−3)*(−5), 1*15, (−1)*(−15) trzeba to posprawdzać
np x+y=5 i x−y=3 ⇒2x=8 ⇒x=4 y=1
x+y=3 i x−y=5 ⇒ 2x=8 ⇒x=4 y=−1 i pozostałe analogicznie
20 lis 13:10