Motocyklista
misiek: Proszę o pomoc: motocyklista przejechał 105 km. gdyby jechał ze średnią prędkością o 5km/h
większą, to tę samą trasę przejechałby w czasie o 0,5 h krótszym. oblicz prędkość
motocyklisty.
20 lis 12:44
Krzysiek : s=v*t
wobec tego 1 rownanie bedzie postaci v*t=105
adrugie rownanie (v+5)(t−0,5)=105 .
Rozwiaz ten uklad rownan.
Prosba . Wzor na droge prosze sobie zapamietac bo go nie ma wtablicach a na maturze sa zadania
tego typu gdzie wykorzystywany jest ten wzor.
Oczywiscie z tego wzoru wyprowadziesz wzor na predkosc i na czas
20 lis 13:10
misiek: Dziękuję
20 lis 13:14
guśka: Mogłbym prosić o podanie układu równań do tego zadania. Bo z tekstem z matematyki ciężko...
20 lis 16:10