?
misiek: jak to zrobić: oblicz ile szklanek wody należy dolać do 2 szklanek octu 10% by otrzymać ocet 2%
20 lis 12:41
aniabb: krzyżyk stężeń
10% 2j.o.
2%
0 % 8j.o
trzeba dodać 8 szklanek wody
20 lis 12:43
misiek: a układem równań lub równaniem nie da rady tego zrobić? Bo tego nie rozumie
20 lis 12:46
aniabb: a to na chemię czy na matmę?
20 lis 12:48
guśka: na matematykę
20 lis 12:50
pigor: ... lub tu : liczba szklanek i stężenie to wielkości
odwrotnie proporcjonalne (ich iloczyn stały), więc jeżeli
x=? − szukana
liczba szklanek wody, to
2*10%=(2+x)*2% / :2% ⇔ 10=2+x ⇔
x=8 . ...
20 lis 12:54
zośka: m
s − masa substancji (czystego octu w roztworze)
x− ilość wody jaka trzeba dolać
| 1 | | ms | |
| = |
| ⇒ 10ms=2szkl |
| 10 | | 2szkl | |
| | 1 | | ms | |
|
| = |
| ⇒ 50ms=2szkl+x |
| | 50 | | 2szl+x | |
Mnożąc pierwsze przez 5: 50m
s=10szkl
50m
s=2szl+x ⇒2szl +x=10szkl ⇒ x=8szkl
20 lis 12:55
aniabb: no tak..jak potem na chemii wbić do głowy, że procenty są ułamkiem MASOWYM jak sama patrząc na
te szklanki wpisałam jednostki objętościowe
20 lis 12:57
aniabb: zośka..to jest rozwiązanie na chemię

po dopisaniu 100%
20 lis 12:58
guśka: Dziękuję
20 lis 12:59