geometria
Madzia: Udowodnić, że trójkąt jest prostokątny wtedy i tylko wtedy, gdy 2R+r=s (s to suma boków
trójkata)
20 lis 12:35
think: Madzia, a R i r to odpowiednio promień okręgu opisanego i wpisanego w ten trójkąt?
20 lis 13:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
a znasz wzory na wyznaczanie promienia okręgu wpisanego i opisanego na trójkącie
20 lis 13:59
aniabb:

s= r+x+x+y+y+r=2r + 2R + 2R = 2r+4R
czyli nie suma boków, a połowa obwodu

s/2 = r+2R
20 lis 14:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
aniu ... wybacz, że się wtrącę ... ale to chyba nie jest dowód
20 lis 14:13
PW: Dowód "w jedną stronę" (aniabb liczy, że stosowne komentarze w rodzaju "przeciwprostokątna
trójkąta wpisanego jest średnicą" czy "odcinki stycznych poprowadzonych z jednego punktu są
równe" adept dopisze sobie sam, nie można wszystkiego "na talerzu").
Dowód twierdzenia odwrotnego czeka na chętnych.
20 lis 15:30
aniabb: a ja nie chciałam nic dowodzić tylko pokazać jak to wygląda i przy okazji wyszło mi że to pół
obwodu
20 lis 23:35