rozwiąż nierówność z wartością bezwzględną
beti: rozwiąż nierówność
Ix+5I≤2−I4−xI
1) (−∞,−5) − −
2) <−5,4) + −
3) <4,+∞) + +
ad1) −x−5≤2+4−x ukł sprzeczny brak rozwiązania
ad2) x+5≤2+4−x
2x≤1
x≤12
ad3) x+5≤2−4+x ukł sprzeczny brak rozwiązania
odp x∊ (−∞,12>
20 lis 11:46
irena_1:
1)
x<−5
−x−5 ≤ 2−(4−x)
−x−5 ≤ 2−4+x
−2x ≤ 3
x ≥ −1,5
Nie ma rozwiązań
2)
−5 ≤ x ≤ 4
x+5 ≤ 2−(4−x)
x+5 ≤ 2−4+x
5 ≤ −2
Nie ma rozwiązań
3)
x > 4
x+5 ≤ 2−(x−4)
x+5 ≤ 2−x+4
2x ≤ 1
Nie ma rozwiązań
Nierówność nie ma rozwiązań
20 lis 11:56
irena_1:
Twoje rozwiązanie jest błędne.
Sprawdź dla x=0:
|0+5| ≤ 2−|4−0|
5 ≤ 2−4
5 ≤ −2
20 lis 11:57
beti: ok już widzę

..czyli nie można sobie założyć , tak jak ja że np pierwszy przedział − −
drugi + −
bo znalazłam właśnie rozwiązanie takie na necie ale pewnie do tamtego się nadawało a tutaj
nie...
20 lis 12:08
Krzysiek : Beti. Przedzialy masz wyznaczone dobrze , bo moduly zeruja z sie dlax=−5 i x=4 i tak wlasnie
sie robi jak masz dwie lub wiecej wartosci bezwzgledne.
Odpowiedz do tego rozwiazania jest tylko zla . Dladzego. Jesli piszesz ze rownanie nie ma
rozwiazan to dlaczego w odpowiedzi piszesz ze x∊(−∞ 1/2>
Poza tym w drugim przedziale powinno byc ++ bo dla I4−xI w przdziale <−5,4) I4−xI jest dodatnie
i nie zmieniasz znaku opuszczajac wartosc bezwzgledna .
20 lis 12:33
beti: ok już wszystko rozumię, poprostu schematycznie zapamiętałam sobie układ znaków −− +− ++, więc
dlatego opuszczałam tak jak widziałam na innym przykładzie ale teraz już wiem o co chodzi
Dziękuję



już nie popełnię tego błędu.. najlepiej sobie narysować rynusek i oznaczyć
przedziały z − +
20 lis 12:39