kule w urnach
micz: w urnach 1,2,3 znajduje się po 5i białych i 10 i czarnych kul gdzie i= 1,2,3. rzucamy dwiema
kostkami do gry. jesli wypadną dwie liczby parzyste to losujemy 3 kule z I urny, jesli
wypadną dwie nieparzyste to 3 kule z II urny, a w pozostałym przypadku 3 kule z III urny.
Wszystkie 3 kule okazały sie białe. obliczyć p− stwo, ze na obu kostkach były liczby parzyste.
20 lis 11:43
aniabb:
1/4 * 10/455 + 1/4 * 10/455 + 1/2 * 10/455 = 10/455
| | 1/4 * 10/455 | |
P(parzyste/2białe) = |
| = 1/4 |
| | 10/455 | |
20 lis 11:48