asymptoty
PROSZĘ o szybką pomoc :#60; : Muszę przez tą godzinę ogarnąć wyznaczanie asymptot funkcji. Znalazłem jakieś wzory na te
asymptoty pionowe, poziome i ukośne, ale trzeba przy tym jeszcze kombinować z granicami, a mi
to średnio wychodzi. Bardzo proszę o dokładne wytłumaczenie jak wszystko robić krok po kroku,
np. na tym przykładzie:
x3 + x2
f(x) =−−−−−−−−−
x2 − 4
20 lis 11:41
aniabb: wyznacz dziedzinę
20 lis 11:43
PROSZĘ o szybką pomoc :#60; : no, dobra, to akurat ogarnąłem xD
D = R \ {−2;2}
No ale tu już dochodzę do wyznaczania granic od dwóch stron w tych punktach dla asymptot
pionowych i kurde nie jestem pewny jak to robić i nawet czy na pewno mam to zrobić
20 lis 11:45
PROSZĘ o szybką pomoc :#60; : ale szybko się uczę, więc ładnie proszę o przeprowadzenie mnie powolutku przez to zadanie i
może poradzę już sobie na kartkówce za godzinę
20 lis 11:47
aniabb: przy lim x→±∞ wygodne jest podzielić ułamek przez najwyższą potęgę mianownika
20 lis 11:49
aniabb: przy granicach do punktu x0 (jeśli po wstawieniu x0 wychodzi liczba/0 ) to podstawiasz
liczbę trochę mniejszą i sprawdzasz znak ułamka ..jak − to granicą −∞ jak + to granicą +∞
20 lis 11:55
PROSZĘ o szybką pomoc :#60; : kurde kurdek, nie ogarniam
x
3 + x
2 x + 1 3
lim _________ = _________ = ______ = −3
x→2+ x
2 − 4 1 − (4/x
2) −1
czy to w ogole dobrze i czy znaczy, że granica to −
∞, a asymptota
20 lis 12:05
PROSZĘ o szybką pomoc :#60; : 2 to asymptota prawostronna?
20 lis 12:07
aniabb: dzielenie tylko do granic w nieskończoności
20 lis 12:09
aniabb: lim x→±∞ jak wstawisz do swojego będzie ±∞/1 = ±∞
20 lis 12:10
aniabb: | | 8+4 | |
a jak wstawisz ±2 to widać że masz |
| więc liczysz |
| | 0 | |
| | około 12 | |
lim x→−2− (wstawiasz ciut mniejszą niż −2 np −2,1) |
| = + ∞ |
| | 0+ | |
| | około 12 | |
lim x→−2+ (wstawiasz ciut większą niż −2 np −1,9) |
| = − ∞ |
| | 0− | |
| | około 12 | |
lim x→2− (wstawiasz ciut mniejszą niż 2 np 1,9) |
| = − ∞ |
| | 0− | |
| | około 12 | |
lim x→2+ (wstawiasz ciut mniejszą niż 2 np 2,1) |
| = + ∞ |
| | 0+ | |
20 lis 12:14
PROSZĘ o szybką pomoc :#60; : no ok, ale co mi to daje?

i jak w takim razie ogarnąć te asymptoty w punktach −2 i 2? z tym
"powolutku" to przesadziłem, bo jeszcze na uczelnię muszę dotrzeć; muszę nauczyć się to
algorytmicznie rozwiązywać, a na spokojnie postaram się zrozumieć i ogarnąć na czym to polega
przed kolosem
20 lis 12:17
PROSZĘ o szybką pomoc :#60; : aj, wyżej posta nie było jak pisałem, już ogarniam xd
20 lis 12:18
aniabb: sprawdzamy ukośną bo w
∞ mamy
∞ ukośna ma wzór y=ax+b
| | x3+x2 | |
a=lim f(x)/x = |
| znów przez najwyższą potęgę mianownika |
| | (x2−4)x | |
| 1+1/x | | 1+0 | |
| = |
| = 1 |
| 1−4/x2 | | 1−0 | |
| | x3+x2 | | x2−4x | |
b= lim f(x) − ax =lim |
| −1x =lim |
| = 1 |
| | x2−4 | | x2−4 | |
ukośna y=x+1
20 lis 12:19
aniabb: wykluczenia w dziedzinie to asymptoty pionowe x=−2 i x=2
poziomej brak
ukośna y=x+1
20 lis 12:20