extrema
Tadeusz: Jak znalesc extremum takiej funkcji z zalezeniem:
f(x,y) = x2+xy+y2−1 , x∊[−1.1] , y∊[−1,1]
20 lis 11:26
aniabb: pochodne po x po y potem drugie i potem wyznacznik
20 lis 11:30
aniabb:
f'x=2x+y = 0
f'y=2y+x = 0
wyznaczyć x i y ..ograniczyć do przedziału
20 lis 11:31
aniabb:
f''xx=2
f''xy=1
f''yx=1
f''xx=2
W= 4−1=3>0 ma ekstremum
f''xx=2 >0 to minimum
20 lis 11:37
Tadeusz: tylko jak zapisac to ograniczenie jak by tego nie bylo to bym policzyl
20 lis 11:50
aniabb: policz bez ograniczenia ... co Ci wychodzi
20 lis 11:52
Tadeusz: jestes jeszcze ? zaraz to policze
20 lis 12:35
Tadeusz: no wyszlo mi ze istnieje extremum
20 lis 12:40