dana jest prosta 6x+2y+z+9=0 i x-3y+2z-4=0
mariuszek993: dana jest prosta
6x+2y+z+9=0
x−3y+2z−4=0
Prostą przedstawić w postaci kanonicznej i parametrycznej
20 lis 11:12
Aga1.: Zapiszę równanie w postaci kanonicznej
n
1→=[6,2,1], n
2→ =[1,−3,2]
Iloczyn wektorowy jest wektorem równoległym do prostej
n
1xn
2=7i−9j+10k
(sprawdź, czy nie pomyliłam się w rachunkach)
Wektor kierunkowy prostej [7,−9,10]
Punkt na prostej wyznaczamy z danego układu przyjmując np. x=0
2y+z=−8
−3y+2z=4
Rachunki wychodzą nieciekawe .
Punkt P(0,y
1,z
1)
Równanie prostej
A teraz w postaci parametrycznej
sprawdź i dokończ.
20 lis 11:31
mariuszek993: czyli zamiast x mogę podstawić dowolna liczbę?
Mi wektor kierunkowy wyszedł [ 7, −11, −20]
20 lis 11:46
Aga1.: Masz rację , wektor kierunkowy [7,−11,−20]
Tak ,dowolną liczbę z x lub y lub z.
20 lis 12:00