ciag geometryczny
Patrycja: wyznacz a1,q i Sn ciagu geometrycznego jezeli a3=6, a5=2000, n=4 Pomocy bo ja wg tego nie
rozumiem i niewiem jak to zrobic.
20 lis 10:40
irena_1:
| | 10√10 | | 10√30 | | 10√30 | |
q= |
| = |
| lub q=− |
| |
| | √3 | | 3 | | 3 | |
| | 3−10√30 | | 3+10√30 | |
1−q= |
| lub 1−q= |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1000000 | | 999991 | |
1−q4=1− |
| =− |
| |
| | 9 | | 9 | |
20 lis 10:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
jaki jest wzór ogólny na dowolny wyraz ciągu arytmetycznego?
a
n = a
1*q
n−1
zapisz w takiej postaci a
3 i a
5
| | a5 | |
zauważysz wtedy, że |
| = q5−3 = q2 |
| | a3 | |
wyznacz 'q'
wyznacz później a
1
wyznacz S
4 ze wzoru
20 lis 10:54
Patrycja: wielkie dzieki. Ireno to juz koniec zadania ?
20 lis 11:04