geometria
Miśka: W trapezie prostokątnym miara kąta ostrego jest równa 45o. Krótsza przekątna na długość 10 cm,
a krótsza podstawa ma długość 8 cm. Oblicz pole P trapezu
20 lis 10:25
irena_1: Narysuj trapez ABCD o kątach prostych w wierzchołkach A i D i krótszej podstawie |CD|=8cm
Poprowadź wysokość CE.
Ponieważ kąt przy wierzchołku B ma 45
0, więc trójkąt CEB jest równoramienny, prostokątny.
|AE|=8
|EB|=|CE|=|AD|=a
|AC|=10
Z trójkąta ACD:
a
2+8
2=10
2
a
2=100−64=36
a=6cm
h=6cm
a=8+6=14cm
b=8cm
20 lis 10:38
Miśka: mi wyszlo inaczej i jakos nie czaje tego wyliczenia
20 lis 13:52
Aga1.:
20 lis 13:57
Miska: moze ktos mi wyjasnic skad tyle a

jedno =6 a drugie a=14.Pogubilam sie gdzies i nie moge
dojsc o co w tym chodzi
20 lis 15:49
Aga1.: a− podstawa dolna
a=8+6=14
b=8 podstawa górna
h=6 −−wysokość.
20 lis 15:52
Miska: chyba irena1 pokrecila oznaczenia mozesz mi pomoc jak to ma byc?
20 lis 16:11