granice
graszkaaa: Oblicz granice
proszę o wyjaśnienie bo kompletnie tego nie rozumiem
20 lis 10:22
camus: Wiemy, że
lim 1n = 0
n
Teraz, mamy
lim n−1n+4 = lim n(1−1/n)n(1+4/n) = lim 1−1/n1+4/n = 1−01+0=1
//tam wyciągneliśmy n przed nawias (z natury wyciągamy n o największej potędze)
20 lis 10:36
Nienor: Granicą jest 1, po prostu jeżeli stopień wielomianu w liczniku i mianowniku mają taki sam
stopieć, dzielisz przez siebi współczynniki przy najwyższych potęgach. Można to też
przedstawić tak:
| | n(1−1n) | | 1−1n | |
lim |
| =lim |
|
|
| | n(1+1n) | | 1+4n | |
| | 1 | |
oba ułamki dążą do 0 więc je, tak jakby pomijamy zostaje |
| =1. |
| | 1 | |
20 lis 10:55