lajtowe
ramzes: mam pytanie:
czy jeśli mam wyznaczyć zbiór wartości funkcji i dziedzinę to czy mogę zrobić w ten sposób:
| | x4−9 | |
f(x)= |
| czy mogę to skrócić i zapisać wzór tej funkcji w postaci x2+3. Bo wtedy |
| | x2−3 | |
inna dziedzina mi wychodzi
20 lis 01:10
Basia:
najpierw musisz wyznaczyć dziedzinę
x2−3 ≠0 ⇔ x≠±√3
D = R\{−√3;√3}
teraz możesz skrócić, ale musisz pamiętać o odrzuceniu ze zbioru wartości tych wartości jakie
to co zostało czyli x2+3 przyjmuje dla x=±√3
zb.wart. g(x) = x2+3 jest <3;+∞)
(±√3)2+3 = 6
czyli zbiorem wartości f(x) jest <3;6)∪(6;+∞)
20 lis 01:14
Pepsi2092: Dziękuję
Basiu
20 lis 01:16