Wartość zwracana f(3)
klm: Dlaczego funkcja dla argumentu 3 daje 1, skoro wolfram alpha jak i książka mówią ze powinna
zwracać −1?
f(x)=−2−x+3 przedział <3,+∞)
20 lis 00:28
Godzio:
−2−3+3 = −20 = −1
20 lis 00:30
klm: Ok ale jeśli dobrze rozumuje to wszytko do potęgi zerowej daje jeden?
20 lis 00:31
klm: Może pytanie skrajnie głupie ale jednak −20 =1
20 lis 00:32
Godzio: Tak, prócz 0
20 lis 00:32
Godzio:
(−2)0 = 1, −20 = − 1
20 lis 00:32
Mila: f(x)=−2−x+3=to inaczej
(−1)*2−x+3
dla x=3
f(3)=(−1) *2−3+3=(−1)20=−1
20 lis 00:33
klm: OK zgadzam się, podnoszę samo 2. Dziek za pomoc
20 lis 00:33