Monotoniczność ciągu
Artur: Zbadaj monotoniczność ciągu
3*2n
20 lis 00:08
Basia:
an = 3*2n
an+1 = 3*2n+1 = 3*2n*2 = 6*3n
an+1 − an = ...........................
policz sam
20 lis 00:09
Artur: (6*2n)−(3*2n)= ... i znów proszę o pomoc jak to wyliczyć
20 lis 00:17
Basia: wyłącz 2n przed nawias
20 lis 00:18
Artur: 2n*(6−3)= 2n*3 poprawnie ? i odpowiedź jest, że to ciąg rosnący ?
20 lis 00:20
Basia: tak
20 lis 00:21
Artur: ok dzięki

Jeszcze mam tylko jedno pytanie kiedy ciąg nie jest monotoniczny ?
20 lis 00:22
Basia:
jeżeli różnica an+1−an dla jednych n przyjmuje wartości dodatnie, a dla innych ujemne
przykład:
an = (n−5)(n−10)
an+1 = (n−4)(n−9)
an+1−an = n2 − 13n + 36 − n2+15n − 50 = 2n−14
2n−14<0 ⇔ n<7
2n+14>0 ⇔ n>7
czyli dla n=1,2,3,4,5,6 an+1−an} < 0
a dla n=8,9,..... an+1−an > 0
może też być np. taki ciąg
an = (−2)n
wtedy masz
−2; 4; −8; 16; −32; 64;..................
nie ma co liczyć; widać, że nie jest monotoniczny
20 lis 00:32