Wyrazenie jest równe
Maciek: Wyrażenie jest równe:
(x√2 + 2x√8)2
prawidłowa odpowiedź to 50x2
mi natomiast wychodzi:
=(x√2)2 + (2x√8)2 + 2(x√2)(2x√8) =
=x2 * 2 + 22 * x2 * 8+2 * x * √2 * 2 * x * √8 =
= 2x2 + 4x2 * 8 + 2x * 2x * 4 =
= 2x2 + 4x2 * 8 + 2x2 * 4 =
= 2x2 + 32x2 + 8x2 = 42x2
19 lis 23:43
meta:
= 2x2+32x2 + 2*x√2*2x√8
+ 2*2x*x*√2*√8
+ 4x2*√16
+ 4x2*4
2x2 +32x2 + 16x2=..........
20 lis 00:02
Basia:
2x*2x = 4x2
i masz + 16x2 (a nie +8x2) = 50x2
20 lis 00:02
Basia:
a w ogóle to można prościej
2x√8 = 2x*2√2 = 4√2x
(x√2+2x√8)2 = (x√2+x*4√2)2 = [x√2*(1+4)]2 = (5√2x)2 = 25*2*x2 = 50x2
20 lis 00:04
meta:
Można tak:
√8=2√2
(1√2x+4√2 x)2= (5√2x)2= 25*2*x2= 50x2
20 lis 00:05
meta:
20 lis 00:05
Basia: 
znów robisz psikusy ?
20 lis 00:08
meta:
20 lis 00:09
Basia: wiedziałam
20 lis 00:10
meta:

20 lis 00:10
Krzysiek : =(x√2)2+2(x√2*2x√8)+(2x√8)2
=2x2+2(x*2x*√2*√8)+4x2*8
=2x2+2(2x2*√16)+32x2
=2x2+16x2+32x2=50x2
Tutaj wyrazenie x√2*2x√8 mozna tak zapisac ze x*2x*√2*√8 bo mnozenie jest przemienne
20 lis 00:11
Martyna : P{{17}−1} × {{17}+1}
22 mar 08:18
5-latek : zobacz
(a−b)*9a+b)= a2−b2
U nas a=√17 i b=1
wynik to 16
22 mar 08:21
5-latek : Tam gdzie 9 ma być (
22 mar 08:22
piotr1973: Takie przykłady liczy się w pamięci
22 mar 08:22
5-latek : Czesc
piotr1973 
Tak . Oczywiście .
22 mar 08:25
Basia: X√2>2x+2
Pomozecie?
2 cze 14:10
janek191:
x
√2 > 2 x + 2
(
√2 − 2) x > 2
2 cze 18:15